صفحه نخست    دانستنی ها    ۱۳۹۹/۳/۳۱

معرفی ماهی شیر

 دانستنی ها    ۱۳۹۹/۳/۳۱  چاپ
معرفی ماهی شیر

ماهی شیر یا seer fish از ماهی های مرغوب جنوب ایران است که در خلیج فارس و دریای عمان زیست می کند. شیر ماهی یا ماهی شیر نام یک نوع ماهی آب شور است که دارای اسکلت استخوانی می باشد. این ماهی گوشت بسیار لذیذی دارد. شیرماهی نوعی ماهی فلس دار است. از نظر شکل و ظاهر این ماهی به ماهی قباد شبیه است ولی کمی از ماهی قباد بزرگتر است. ماهی شیر بدنی کشیده با طرح راه راه و رنگ آبی نفتی است. طول ماهی شیر تا یک متر و گاهی نیز به یک و نیم متر می رسد. وزن این ماهی اغلب بین ۵ تا ۶۵ کیلوگرم است. ماهی شیر از رده تن ماهیان است و خوراک این ماهی از ماهی های کوچکتر و آبزیان پلانگتونی تشکیل می شود. ماهی شیر و شیر ماهی هیچ فرقی ندارد. ماهی شیر دارای فلس ریز پوستی است. هرچقدر ماهی شیر بزرگ‌تر باشد گوشت آن سفت‌تر و خوش‌خوراک‌تر است. البته به دلیل بزرگ بودن ماهی به‌صورت فیله‌های تکه شده به فروش می‌رسد.
شیرماهی در منطقه وسیعی در جنوب شرقی آسیا و خاورمیانه، چین، ژاپن، استرالیا و همچنین سواحل شرقی آفریقا پیدا می‌شود. ماهی شیر باله دمی دو شاخه دارد که از ویژگی‌های مهم این ماهی می باشد. از نظر ظاهری بدن این ماهی دوکی شکل و مقطع عرضی آن بیضی است. این ماهی را می‌توان اغلب در آب‌های کم عمق و در طول شیب های ساحلی یافت.
پولک های بدن این ماهی بسیار ظریف هستند و در زمان صید با اولین تماس دست محو می گردد و پاک می شود و معمولا هنگام عرضه در بازار فاقد پولک می باشد. البته بعضی اوقات در زیر باله های کنارین پولک باقی می ماند.دهانه ها یا پَرّه های آبشش ماهی شیر وسیع است و چسبیده به سر ماهی نیستند و به همین خاطر هست که آبشش ماهی شیر رنگش ،قرمز یا صورتی باقی نمی ماندوبه سرعت تغییر رنگ می دهد.
یک تحقیق نشان داد غذاهایی که دارای کلسیم و ویتامین د مثل ماهی شیر هستند خطر ابتلا به بیماری های جسمی و روحی در زنان در زمان عادت ماهانه را کاهش می دهند. این ماهی و فرآورده های لبنی از جمله غذاهای سرشار از کلسیم و ویتامین د هستند. زنان بیشتر دچار دردهای مفصلی و روحی و سوء تغذیه می شوند و 20 درصد از آن ها نیز حالت های بدی پیدا می کنند. بررسی رژیم غذایی هزار زن مبتلا به این بیماری ها در زمان پیش از عادت ماهانه و دو هزار زن غیر مبتلا به این بیماری ها دریافتند زنانی که در سیستم غذایی خود جایی برای غذاهایی کلیسم دار و دارای ویتامین د مثل ماهی شیر و لبنیات مصرف می کنند کمتر دچار این بیماری ها می شوند. مصرف این ماهی دو تا سه بار در هفته در برنامه غذایی مادران باردار و شیرده می تواند اثرات مثبتی در رشد جسمی و ذهنی جنین و نوزاد داشته و نقش دیگری که ید در سلامت انسان به عهده دارد تاثیر آن در متابولیسم مواد انرژی زا بوده و کمبود ید موجب کاهش متابولیسم مواد انرژی زا در بدن گردیده و در نتیجه منجر به افزایش وزن و چاقی می نماید و ید در تولید مثل نیز مؤثر بوده و افراد مبتلا به گواتر ناشی از کمبود ید دچار اختلال در تولید مثل خواهند گردید. مصرف ماهی ها و آبزیان می تواند نیاز انسان را به ید تامین کرده و از بروز عوارض ناشی از کمبود ید پیش گیری نموده.
این ماهی از منابع خوب فسفر محسوب شده و فسفر ماده ای بوده که همراه کلسیم در سلامت و استحکام استخوان ها تاثیر مهمی داشته. ماهی شیر ودیگر آبزیان با داشتن خواص تغذیه ای بسیار خوب می توانند قسمت اعظم نیازمندی های تغذیه ای ما را تامین کرده و علاوه بر آن به علت داشتن ترکیبات خاصی که در چربی بدن آنها وجود داشته می توان در پیشگیری از بسیاری امراض و کنترل و درمان بیماری های مختلف نقش مهمی به عهده داشته باشد.