صفحه نخست    دانستنی ها    ۱۳۹۹/۶/۱۹

همه چیز درباره ماهی سالمون و تفاوت آن با قزل آلا

 دانستنی ها    ۱۳۹۹/۶/۱۹  چاپ
همه چیز درباره ماهی سالمون و تفاوت آن با قزل آلا
ماهی سالمون از خانواده آزادماهیان Salmonidae شامل ماهی قزل آلا، خاکستری و ماهی سفید می باشد که اغلب با ماهی قزل آلا اشتباه گرفته می شود. این ماهی بومی دریای آتلانتیک شمالی و اقیانوس آرام است. گونه های زیادی از ماهی سالمون در محیط های غیربومی مانند دریاچه های بزرگ آمریکای شمالی و پاتاگونیا در آمریکای جنوبی وجود دارند اما در بسیاری از مناطق جهان آن را پرورش می دهند. به طور معمول، ماهی سالمون بیشتر در آب های شیرین زندگی می کنند که به اقیانوس مهاجرت کرده و سپس برای تولید مثل برخلاف جریان آب رودخانه شنا کرده و به آب شیرین باز می گردند. نام ماهی سالمون نیز اصطلاحی است که از لاتین و از کلمه سالر به معنی جهش گرفته شده است.

- ارزش غذایی
ماهی سالمون منبع غنی از اسیدهای چرب امگا 3 و انواع ویتامین E, D است که به نسبت سایر ماهی ها پروتئین بیشتری دارد. همچنین سرشار از مواد معدنی همچون پتاسیم و سلنیوم می باشد. علاوه بر این حاوی یک آنتی اکسیدان قوی به نام آستاکسانتین است که احتمال بیماری‌های قلبی را کاهش داده و به کاهش و کنترل وزن کمک می کند. این ماهی روغنی به عنوان غذای مغز بسیار با ارزش و مفید است. ماهی سالمون کم کالری با میزان اندکی از چربی های اشباع می باشد که نقش کلیدی در عملکرد بدن دارد. علاوه بر این جایگزین مناسب گوشت برای گیاهخوران و یک وعده غذایی مناسب برای ورزشکاران محسوب می شود.

- خواص ماهی سالمون
ماهی سالمون حاوی مفیدترین اسیدهای چرب یعنی امگا 3 است که به طور طبیعی در ماهی های روغنی به شکل اسید ایکوزاپنتائنوئیک (EPA) و اسید داکوزهگزاوائیک (DHA) وجود دارد. این اسیدهای چرب در عملکرد سالم مغز، قلب، مفاصل و حال عمومی بدن نقش اساسی دارند. علاوه بر بیماری های قلبی، مصرف ماهی به دلیل داشتن آنتی اکسیدان در محافظت از بدن در برابر برخی سرطان ها و همچنین بسیاری از بیماری های مزمن از جمله بیماری آلزایمر ، آسم ، افسردگی ، دیابت ، فشار خون بالا، آرتروز و روماتیسم موثر است.
امگا 3 یک اسید چرب ضروری است که بدن نمی تواند آن را سنتز کند بنابراین باید از ریق رژیم غذایی به بدن تزریق شود.. برای بهینه سازی منابع غذایی سرشار از چربی های اساسی EPA و DHA، بهتر است به طور منظم، ماهی های آزاد همچون سالمون، سفید و قزل آلا ، حداقل هفته ای دو بار مصرف کنید. EPA و DHA برای رشد سیستم عصبی مرکزی از جمله مغز از اهمیت زیادی برخوردار هستند ، بنابراین آنها می توانند در دوران بارداری با یک رژیم غذایی سالم و متعادل به رشد سالم جنین کمک کنند.
گوشت ماهی سالمون به دلیل وجود رنگدانه های کاروتینوئیدی، صورتی رنگ است. این رنگدانه علاوه بر تغییر رنگ گوشت ماهی سالمون، خاصیت ضد سرطانی داشته و با ورود به بدن و جذب رادیکال های آزاد از ایجاد و تکثیر سلول های سرطانی جلوگیری می‌کند. علاوه بر این سلنیوم موجود در این ماهی باعث تقویت قوای جنسی می شود.

- کاهش وزن با ماهی سالمون
ماهی سالمون به دلیل داشتن میزان قابل توجهی از پروتئین و اسیدهای چرب امگا 3، تاثیر مستقیمی بر چربی بدن دارند. زیرا پروتیین ها بسیار دیر هضم و سیر کنند بوده و باعث احساس سیری بیشتر در زمان طولانی تری می شوند. اسیدهای چرب امگا 3 نیز علاوه بر کاهش التهاب ، کاهش اشتها و افزایش متابولیسم بدن کمک کرده و در نتیجه با افزایش اکسیداسیون اسیدهای چرب ، باعث کاهش وزن می شوند. بنابراین اگر می خواهید به تناسب اندام دست یابید بهتر است ماهی سالمون را به رژیم غذایی خود اضافه کرده و به طور صحیح و بدون روغن یا کبابی آن رامصرف کنید.

- تفاوت ماهی سالمون و قزل آلا
همانطور که گفتیم ماهی سالمون و قزل آلا از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به یکدیگر دارند اما دارای دو تفاوت اساسی هستند. اول اینکه قسمت تحتانی ماهی سالمون، بر خلاف قزل آلا خال ندارد. دوم آرواره فوقانی ماهی سالمون بر خلاف قزل آلا در زیر چشم آن قرار داشته و هرگز بالاتر از آن نیست.
در هنگام طبخ و تمیز کردن ماهی نیز متوجه خواهید شد که گوشت ماهی سالمون به طور معمول صورتی، نارنجی یا گلبهی است و بافتی منسجم و با تیغ های ریز نازک دارد که معمولا در تهیه فیله و استیک از آن استفاده می شود. به دلیل آنکه اغلب تیغ ماهی سالمون گرفته می شود اغلب مردم تصور می کنند این ماهی بدون تیغ است.

- نحوه صحیح خرید ماهی سالمون
اگر قصد خرید ماهی سالمون را دارید بهتر است آن را به صورت کامل و تازه تهیه کنید زیرا اغلب ماهی های سالمون بسه بندی شده در بازار تقلبی بوده و به وسیله رنگ های خوراکی رنگ آمیزی شده اند. علاوه بر این ماهی تازه همراه با پوست، گوشت سالم تری که آن را در هنگام خوردن حس خواهید کرد. همچنین به شرایط نگهداری ماهی و بوی آن نیز دقت کنید.